Zijn elektrische steps legaal in Nederland?

Zijn elektrische steps legaal in Nederland?

Lezing Zijn elektrische steps legaal in Nederland? 3 minuten Volgende Wanneer wordt SELANA Alpha legaal?

Ze zie je steeds vaker op straat en misschien heb je er zelf ook wel eens op gereden: de elektrische step. Maar zijn ze legaal in Nederland? En waar mogen ze precies rijden? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

  • Welke eSTEPs mogen niet op de openbare weg?

De SELANA ALpha zal naar verwachting eind 2024 de eerste en enige legale e-step zijn. Er zijn momenteel geen eSTEPs met een gashendel die in Nederland op de Nederlandse wegen mogen rijden.

  • Wat zijn de gevolgen als ik met een niet-toegestane eSTEP op de openbare weg rijd?

Je riskeert inbeslagname van de step en een boete van 400+ euro. Bij een ongeval kan dit ook financiële gevolgen hebben, omdat je niet verzekerd bent.

  • Waarom mogen eSTEPs niet op de openbare weg?

eSTEPs worden beschouwd als motorvoertuigen en moeten daarom aan bepaalde eisen voldoen. Er zijn al eisen voor fietsen, E-bikes, bromfietsen, motoren en auto's. Deze voertuigeisen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Er is echter nog geen EU-regelgeving voor eSTEPs, waardoor fabrikanten geen goedkeuring kunnen krijgen voor gebruik op de openbare weg. Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor eSTEPs, wat betekent dat ze daar legaal op de openbare weg mogen. Nederland heeft regelgeving voor innovatieve voertuigen, zoals de Segway, onder de categorie 'speciale bromfiets'. Sommige voertuigen zijn in Nederland goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg onder deze regels. De meeste van deze voertuigen worden niet meer geproduceerd.

Let op: als je nu een eSTEP koopt (bijvoorbeeld voor gebruik op eigen terrein), is er geen garantie dat deze later de weg op mag.

  • Waar moet u op letten bij de aanschaf van een eSTEP?

Je kunt op de website van de RDW kijken via de volgende link, waar je kunt zien welke voertuigen door de RDW zijn goedgekeurd. Als de eSTEP die je wilt kopen niet in de lijst staat, is deze niet legaal om mee te rijden. Wilt je de scooter ook in het buitenland gebruiken, controleer dan eerst welke regels daar gelden. Sommige landen staan ​​alleen scooters toe met een maximumsnelheid van 20 km/u of een maximaal vermogen van 250 Watt. In Duitsland zijn alleen scooters toegestaan ​​die zijn goedgekeurd door de Duitse RDW.

  • Wat is de minimumleeftijd om een eSTEP te besturen?

Voor eSTEPs die worden geclassificeerd als bromfietsen of 'speciale bromfietsen' geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Een helm of rijbewijs is niet vereist.

Ben je klaar?

Step into the Future